Bojíte se, že přes Vánoce přiberete? Myslíte si, že tuky na talíř vůbec nepatří? Přestali jste jíst úplně sacharidy? Jestli je vaše odpověď na všechny otázky ano, čtěte dál. Nezáleží jen na tom, jak moc nebo málo jíte, ale na složení jídelníčku. Proto do toho svého zařaďte mořské ryby, třeba sledě, tuňáka či lososa, které jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty jednak napomáhají tělu hospodařit s tuky, protože mají vliv na ukládání cholesterolu, a navíc podle některých výzkumů snižují rezistenci vůči hormonu leptinu, což přímo zrychluje spalování přijaté energie. Takže ať už baštíte lososa nebo jinou rybu k Vánocům, dobře děláte!
Jiným zdrojem jsou třeba lněný olej, vlašské ořechy nebo vejce obohacené omega-3 kyselinami. Takže tuky na talíři ANO, ale ty zdravé! Vynechte transmastné kyseliny, které se vyrábí hydrogenací (ztužením) a jsou zdraví škodlivé.
Rozhodně nevynechávejte polysacharidy, které jsou v natural vločkách, jáhlech, luštěninách, pohance, celozrnném kuskusu atd. Jezte ovoce s nízkým glykemickým indexem (maliny, borůvky, málo zralý banán). Základem denního jídelníčku by měla být potom samozřejmě zelenina.